“Bilerek Doğuyoruz, Yolda Kaybediyoruz”

YEKDER, 3 Nisan 2021 Cumartesi günü düzenleyeceği “Okul Öncesi Eğitimde Adab Sempozyumu” ile alana dair bir ilke daha imza atıyor.

Zengin eğitim içeriği ve alanında uzman eğitimci kadrosuyla gerçekleşecek olan sempozyum, dört panel semineri ve 24 atölyeden oluşuyor. Dört konuşmacının katılacağı panel programı 10:00 - 12:00 saatleri arasında YEKDER resmi YouTube kanalında canlı olarak yayınlanacaktır. Ardından 13:00 -16:30 saatleri arasında yapılacak olan 24 atölye çalışması Zoom üzerinden devam edecektir.

Amacımız;

“Edep”, ‘dinin gerekli gördüğü ve aklın güzel saydığı bütün söz ve davranışları’ kapsamaktadır. Adab, edeb kelimesinin çoğul kullanımı olarak dilimize ve geleneğimize ‘yol, yordam’ anlamlarıyla yerleşmiştir. Geleneğimizdeki literatür, adab çerçevesinde incelendiğinde, bazı kaynaklarda sünnete eşdeğer tutulduğu bazı kaynaklarda da sünnetin hemen sonrasında yer aldığı görülmektedir.

Söz, davranış ve tutum olarak adabın temelinin okul öncesi dönemde atıldığı gerçeğinden hareketle, Okul Öncesi Eğitimde Adab Sempozyumu gerekli görülmüştür. Karakter gelişimi hayat boyu devam etmektedir ama karakterin şekillenmesi bakımından insan hayatında en kritik dönem okul öncesi dönemdir. Ülkemizde din ve değerler eğitimin en yaygın olarak verildiği dönemlerin başında da okul öncesi dönem gelmektedir. Bu gerçekten hareketle yapılan araştırmalarda çoğu kurum ve aile tarafından çocuğun gelişim özelliklerine uygun olmayan içerik ve tutumlara başvurulduğu tespit edilmiştir. Modern dönemin açmazlarından olan şehirleşme, geniş aileden uzaklaşılması, bireyselleşme, göçler gibi handikaplar, geleneğin gelecek nesillere aktarılmasında kopukluklara yol açması kaçınılmazdır.

YEKDER okul öncesi ahlak ve karakter gelişimi bakımından ilk aşamanın adab gelişimi olduğu kabulüyle yola çıkmıştır. Sevgi, saygı, sorumluluk gibi evrensel insani değerlerin İslami perspektifle sunulması, güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen ve bütün hayatında bunu uygulayan ve sonraki nesillere de bu uygulamaları rehber olarak bırakan Hz. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Ben, (başka değil, sadece) (iyi), güzel ahlâkı tamamlamak (uygulamak) için gönderildim.” (HM8939 İbn Hanbel, II, 381)

Hedefimiz;

Sempozyumumuzun panel kısmında genelden özele doğru okul öncesi dönem sosyal duygusal gelişim özellikleri, çocuğun kişilik gelişimi, adab eğitimi ve mevcut müfredatlara din ve değerlerle ilişkili uygulamaların nasıl uyarlanabileceği konuları irdelenecektir.

Atölyeler kısmında da okul öncesi dönemde kişilik gelişimi, karakter oluşumu açısından adabın kazanımı ve pekiştirilmesi için çocuğa göre ve çocuk gerçekliğine uygun uygulamalara yer verilmiştir.

Okul öncesi din ve ahlak eğitiminde temeli oluştururken taşları yerli yerine oturtma işlevi görme dileğiyle hazırlanan sempozyumumuzda akademisyen, araştırmacı, öğretmen, eğitmen, anlatıcı, ebeveyn ve ilgili alanlardaki öğrencileri aramızda görmeyi dileriz.

Program Akışı:

3 Nisan 2021 Cumartesi

PANEL: 10:00-12:00

• Elif Konar Özkan : Moderatör
  • Prof. Dr. Zarife Seçer : Okul Öncesi Dönemde Sosyal Duygusal Gelişim
  • Doç. Dr. Muhammet Öztabak : Çocukta Kişilik Gelişimi
  • Doç. Dr. Yusuf Alpaydın : Okul Öncesi Dönemde Adab Eğitimi
  • Nurten Güneş : MEB Programı İle Din Eğitimi Nasıl Bütünleştirilir?

ATÖLYELER: 13:00-16:30

• Din Eğitiminde Temel Yöntemler - Emine Tuğba Demirci
  • Çocuklara Allah'ı Nasıl Anlatalım? - Merve Gülcemal

Program Detayları:

• Atölyelere katılım ücreti 100 TL'dir. (80 TL değerindeki Okul Öncesi Adab Okulu Setimiz tarafınıza hediye olarak gönderilecektir. Kargo ücretsizdir.)
  • Katılım belgesi verilecektir.
  • Panel çalışması YEKDER Resmi YouTube kanalında canlı olarak yayınlanacaktır.
  • Atölye çalışmaları Zoom programı üzerinden gerçekleştirilecektir.