YEKDER yeni sezon açılış konferansı Dr. İbrahim Zeyd Gerçik’in “İnsana Tutunmak” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.
Çocuk, genç, yetişkin ve eğitimcilere yönelik özgün eğitim programları ve modelleme çalışmaları gerçekleştiren YEKDER, yeni sezonu Dr. İbrahim Zeyd Gerçik’in, “İnsana Tutunmak” başlıklı konferansı ile açtı. Konferans 9 Ekim Cumartesi günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük Salonu’nda gerçekleştirildi.
Katılımcılar tarafından yoğun ilgi gören açılış programımız, çatı kuruluşumuz İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ve YEKDER Başkanı Hüseyin Türkan’ın selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Dr. İbrahim Zeyd Gerçik, konuşma ile devam etti.
“Tohumumuz önce anamızın toprağında hayat bulur.”
Gerçik, “İnsan, insanda büyür. İnsan, insanda dinlenir. İnsan, insanda huzur bulur. İnsan, insana tutunur. İnsan, insanın umudu; insan, insanın sevgi toprağıdır. Vatan, gönüllerdir. Vatan; gönüllere ektiğimizdir, gönüllerdeki yerimizdir. Aidiyetimiz gönülleredir. Köklerimiz gönüllerdir. Doğru gönlü bulamayan insan, kendine uygun toprağı bulamamış bir tohum, sürekli savrulan, kökünden koparılmış bir mültecidir.” ifadelerini kullandı.
Var olmaya bir ilişki vasıta olduğunu söyleyen Gerçik, şunları kaydetti: “Tohumumuz önce anamızın toprağında hayat bulur. İlişkilerle doğar, ilişkilerle yoğrulur, ilişkilerle birbirimize bağlanırız. Aile, arkadaşlık, dostluk, eş, çocuk, torun. Gönüllere tohum eker, gönüllerde boy verir, gönüllere yaslanırız. İlişkilerimiz ışığını ahlaki değerlerden alıp sevgiyle beslenmişse, gönlümüzde bahar boy verir. Varlığımız huzur ve esenliğin vatanı olur. Sevgisiz bir ilişki içinde ekilmişse, şefkatle gözetilmemiş, sevgiyle beslenmemişse, tohum hayata kök salamaz. Köklerini toprağa derin salamadığı için birilerinin ilgisine hep muhtaç kalır. Sevmek bir tohumu büyütmek demektir. Büyütmeye sabrımızı kaybettik. Hz. Hacer devamlı arayıştaydı ve sürekli dua ederek umut etti. Suyun kıvamı kaçtığında insan çamurlaşıyor. Denge için doğru yerde doğru rehberlik gerek.”
Dört aşamada güven
“İnsanın ışığı, insana yol gösterir. Çünkü insan paylaştıkça, engelleri kaldırdıkça, insan olur.” ifadelerinde bulunan Gerçik, konuşmasına şöyle devam etti: “Fark edilmeye ihtiyacı olanın güvene ihtiyacı vardır. Güveni olan kişi fark edilmeye çalışmaz. İman, Allah'a güvenmektir. Peki, ilişkilerde güven nasıl inşa edilir? Güven olmadığı zaman bağışıklık zayıflar. Güven bir omurgadır. Güveni olan insan, dik insandır; eğilip bükülmez. Güvenin birinci adımı dürüstlüktür, ikinci adımı samimiyettir, üçüncü adımı yeterlilik; dördüncü adımı ise tutarlılıktır. Kendimize güvenemediğimiz için ilişkilerde de o güveni oluşturamıyoruz. Sistemlere, değerlere, kişilere bağlanamıyoruz; güven bu yüzden düşüktür.”
Anne-babalar, eğitimciler, akademisyenler, STK temsilcileri ve konuya ilgili duyan kalabalık bir izleyici kitlesinin takip ettiği açılış programı, YEKDER Başkanı Hüseyin Türkan’ın Dr. İbrahim Zeyd Gerçik’e hediye takdimi ile sonlandı.