Tematik Okuma Grupları bahar döneminde beş farklı tema ile çevrimiçi olarak tamamlandı. Romanlara Psikolojik Bakış, Çocuklar İçin Felsefe (P4C), Medya, İnsan 101 ve Tefsir Okumaları, katılımcıların ilgisi ve alanında uzman eğitimcilerin moderatörlüğünde gerçekleşti. On beş günde bir düzenlenen oturumlarda katılımcılar, her hafta çeşitli eserler üzerine okumalar yaparak değerlendirmelerde bulundurlar.
Medya Okumaları’nın yürütücülüğünü yapan iletişim uzmanı Tuba Aydın Sel, dönem boyunca belirlediği dört ayrı eser ile medya çağını anlama yönünde okuyucular ile bir yolculuğa çıktılar. Medya dünyasını tanıyarak, gösterilenin ötesinde anlatılmak istenileni teorik ve pratik boyutları ile incelendi. Oturumlarda “Tüketim Toplumu”, “Teknopoli”, “İ-Nesli” kitapları üzerine konuşuldu. Son haftalarda ise Rainer Funk’ın “Postmodern İnsanın Psikanalizi” eseri üzerinden günümüzde medyanın yaşattığı çıkmazlar üzerinde konuşuldu.
Çocuklar İçin Felsefe okumaları Dr. Sümeyye Sel Odabaş ve Nurgül Bahar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Okuma grubunda eğitimciler tarafından seçilen çocuk kitapları katılımcılarla beraber farklı yönleriyle tahlil edildi. 8 hafta süren eğitimin nihayetinde değerlendirme oturumu gerçekleştirildi. Eğitmenler, katılımcıların çocuklar için felsefeye dair sorularını cevaplandırdılar. Son oturum katılımcıların değerlendirmeleri ile tamamlandı.
Mehmet Büyükçorak moderatörlüğünde gerçekleşen “Romanlara Psikolojik Bakış Okumaları”nda Türk Edebiyatının dört değerli roman ele alındı. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” kitabıyla başlayan okuma grubu, diğer oturumlarda Yusuf Atılgan’ın “Aylak Adam” ve “Anayurt Oteli” kitaplarının tahliliyle devam etti. Roman kahramanlarının dönüşümünün incelendiği oturumlarda katılımcılar kendilerinde iz bırakan pasajları paylaştılar. Peyami Safa’nın “Yalnızız” romanının tahlilinin ardından grup katılımcıların kişisel değerlendirmelerinin paylaşılması ile oturumlar tamamlandı.
İnsan 101 Okumaları, Büşra T. Kazan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumlarda sırasıyla “Sen Kimsin? Kadın/Erkek Olarak Sen, Anne/Baba Olarak Sen ve Çocuk Olarak Sen kimsin?” sorularına cevaplar arandı. “Sevmeye Kendinden Başla” kitabıyla başlayan tahliller sırasıyla “Bu His Sizin mi?”, “Kadın Beyni Erkek Beyni” , “Kendine Ait Bir Oda”, “Anne Baba Sihri”, “Bağırmayan Anne Baba Olmak” ile devam etti ve nihayetinde “Bütün Beyinli Çocuk” kitabı ile tamamlandı. Son oturumun yüz yüze gerçekleştirilmesi ile katılımcılar çeşitli bilgi alışverişinde bulundular. İstifadeli 8 haftanın sonunda program nihayete erdi.
Doç. Dr. Fatih Tok’ın rehberliğinde gerçekleşen Tefsir Okumaları’nda “Yaratılış Gayemiz” konusu ele alındı. Oturumlarda Kur’ân-ı Kerîm çerçevesinde insanın varlık âlemine çıkışı, yaratılış gaye ve hikmeti tahlil edildi. Bu bağlamda Yaratıcının, yetenekleri, zaafları, güçlü yönleri ile insanı nasıl tanıttığı anlaşılmaya çalışıldı. Kur’ân’ın, maddî ve manevî bütün boyutlarıyla insanın gelişimine nasıl rehberlik ettiğinin anlaşılması hedeflendi. Her oturumda belirlenen ayetlerin tefsirinin yapıldığı seminerler Fatiha suresinin tefsiri ile tamamlandı.
Güz döneminde yeni okuma gruplarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.