29 Kasım 2024

Tematik Okuma Grupları güz döneminde dört farklı tema ile çevrimiçi olarak devam ediyor. İnsan ve Bilim, Psikoloji, Bilinçli Yeni Medya ve Sanatın Arka Merdiveni okumalarının ilk yarısı tamamlandı. Oturumlar katılımcıların ilgisi ve alanında uzman hocalarımızın moderatörlüğü ile ilerliyor. On beş günde bir gerçekleştirilen oturumlarda her hafta bir kitap ele alınıyor ve eser üzerine konuşmalar gerçekleştiriliyor.

İnsan ve Bilim Okumaları, Büşra T. Kazan hocamızın etkileyici anlatımı ve katılımcılarımızın yoğun ilgisiyle devam ediyor. Okumalar kapsamında Wilhelm Schmid’in “Dokunmanın Gücü Üzerine” kitabı ile Bessel A. Van Der Kolk’un “Beden Kayıt Tutar” kitabı derinlemesine ele alındı. Kitaplar ekseninde gerçekleştirilen müzakerelerde insan olmaya, psikolojiye, fizyolojiye, genetiğe ve daha pek çok alana dair meselelere temas edildi. Bir sonraki oturumda ise Ayşe Bilge Selçuk tarafından yazılmış olan “Psikolojik Sağlamlık” kitabı incelenecek.

Recep Erdil ile Psikoloji Okumaları, bir bibliyoterapi atmosferinde, katılımcılara hem zihinsel hem de duygusal bir iyileşme sürecine kapı aralayarak devam ediyor. Bu kapsamda Bruno Bettelheim’ın “Masallar Ne Anlatır?”, Erich Fromm’un “Sevme Sanatı” ve Gülüşan Göcen’in “Psikoloji, Mitoloji ve Din” adlı kitapları incelendi. Dördüncü oturumda “Kurban Tuzağından Kurtulmak” kitabına dair konuşulacak.

Bilinçli Yeni Medya Okumalarında Selvanur Yazıcı Sezgin’in ilham verici sunumu ve grup üyelerinin dinamik katkılarıyla üç oturum tamamlandı. Oturumlar kapsamında Nazife Şişman’ın “Dijital Çağda Müslüman Kalmak” kitabı ile Hector Macdonald’ın “Hangi Doğru?-Nereden Baktığınız Gerçekliği Nasıl Şekillendiriyor, Doğru Bizi Nasıl Yanıltıyor?” kitabı hakkında müzakere edildi. Ayrıca yeni medyayı bilinçli bir şekilde kullanmak hakkında da değerli bilgiler paylaşıldı. Bir sonraki oturum, Sinan Aral’ın “Furya Makinesi” kitabı ile devam edecek.

Sanatın Arka Merdiveni Okumaları, Turgut Cansever'in "Kubbeyi Yere Koymamak" ve Aliya İzzetbegoviç’in "Doğu ve Batı Arasında İslam" kitapları üzerinden yapılan derinlemesine okumalarla devam ediyor. Gerçekleştirilen oturumlarda, katılımcılar Turgut Cansever’in mimarlığa dair felsefi ve metafizik bakış açısını tartışarak, mekânın insan üzerindeki dönüştürücü etkisini ele aldılar. Ayrıca, Aliya İzzetbegoviç’in düşüncelerinin incelendiği oturumda, sanatın İslam’la ilişkisi üzerine zenginleştirici bir sohbet gerçekleştirildi. Sanatın Arka Merdiveni Okumaları, İsmail Erdoğan’ın anlatımı ile devam ediyor.

 

Okuma grupları on beş günde bir çevrimiçi olarak yıl sonuna kadar devam etmektedir.