YEKDER’de birbirinden çeşitli okur grupları yeni dönemde okur severlerin yoğun katılımı ile başlayarak ilk oturumlarını gerçekleştirdi. Çevrimiçi ve yüz yüze gerçekleştirilen gruplar “Psikoloji”, “Çocuk Psikolojisi”, “Okur Buluşmaları”, “Tefsir”, “Hatırat”, “Kur’an Rehberliğinde Şekil Alan Hayatlar”, “Sezai Karakoç”, “Çocuk Merkezli Animasyonlar” ve “Çocuk Edebiyatı” başlıklarıyla Ocak ayının sonuna kadar devam edecek. Grupların moderatörlüğünü Uzm. Psk. Dr. Ayşe Erdoğmuş, Uzm. Psk. Fatma Zehra Tunalı, Fatma Ekinci, Yasemin Demir, Hamit Kardaş, Henim Demirhan, Saadettin Acar, Sümeyra Turanalp, Elif Konar Özkan ve Ümit Yaşar Özkan üstleniyor.
Psikoloji okumalarında Uzm. Psk. Dr. Ayşe Erdoğmuş, katılımcılardan kendilerini birer sembol ile tanıtıp dersten beklentilerini söylemelerini talep etti. Etkileşimli gerçekleşen dersin sonunda gelecek oturumlarda tartışılacak kitaplar tanıtılarak dersin amaçlarından bahsedildi ve grupta uyulması gereken kurallar ele alındı. “İnsan Olmak” kitabı ile okuma serüveni başladı.
Çocuk Psikolojisi okumaları grubunda Uzm. Psk. Fatma Zehra Tunalı, çocuk psikolojisini anlama çabasının yetişkinler için öneminden bahsetti. Okuma grubunun amacını ve ileride okunacak kitapları tanıtan Tunalı, herkesin kendi çocukluğundan izler bulabileceği “Yetenekli Çocuğun Dramı” kitabı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Katılımcıların soru ve katkılarıyla oturum tamamlandı.
Fatma Ekinci, Okur Buluşmaları grubu için seçmiş olduğu kitapların, kendi içinde nasıl bir bütünlüğe sahip olduğunu anlattı. Doğu-batı ve klasik-modern ayrımı üzerine karşılaştırmaların yapılacağı okuma grubunda ilk konuşulan kitap, “Düşüncenin Coğrafyası / Richard E. Nisbett”.
Tefsir okumalarında vahiy ve akıl kavramlarını ele alan Yasemin Müftüoğlu Demir, tefsir ve meal okumalarını neden yapmalıyız, tefsir usulü nedir ve neden gereklidir gibi sorular çerçevesinde katılımcılarla etkileşimli bir oturum gerçekleştirdi. Tefsir bilimlerinde temel kavramlar olan vahiy ve ayet üzerine konuşuldu.
Hatırat okuma grubunda Hamit Kardaş, hatıratları okumanın bizim için öneminden bahsetti. Farklı dönemlerde ve coğrafyalarda yazılan hatıratların ele alınarak mukayeseli bir okuma yapılacağı grupta ilk konuşulacak kitap, Mahir İz’in "Yılların İzi" eseri.
Henim Demirhan, Kur’an Rehberliğinde Şekil Alan Hayatlar okuma grubunda, katılımcılar ile on beş günde bir sahabe hayatları üzerine hazırlamış olduğu okuma listesini katılımcılar ile paylaştı. Bu çerçevede ilk sırada konuşulacak sahabe Hz. Hatice (r.anha), sure ve makale okumaları çerçevesinde işlenecektir.
Sezai Karakoç okumalarının ilk oturumunda Saadettin Acar, Üstat Karakoç ile tanışma öyküsünü ve hayattayken bizzat tecrübe ettiği hatıralarıyla kendisi için öneminden bahsetti. Türk edebiyatı tarihinde bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, Karakoç’un hem yazarlık ve şairlik hem de fikir adamı yönüyle değerlendirilmesi gerektiğine değindi. Bu bağlamda ilk konuşulacak kitap “Yitik Cennet”in, yazarın kaleme aldığı önemli bir eser olduğu vurgusunu yaptı.
Çocuk Merkezli Animasyonlar başlığı ile Sümeyra Turanalp, sinema tarihi ve çocuk sinemasının, dolaylı olarak “çocuk endüstri”sinin ortaya çıkış serüveni ile katılımcılarla kıymetli bilgiler paylaştı. Çizgi film ve animasyon arasındaki farklar, ülkemizde bu sektörün ulaşmış olduğu durum gibi konuların ardından katılımcılar ile tanışılarak bu grupta yer alma sebepleri ve beklentileri üzerine konuşuldu.
Elif Konar Özkan ve Ümit Yaşar Özkan’ın birlikte modere ettiği Çocuk Edebiyatı okuma grubunda “çocuk” ve “edebiyat” kavramları üzerinde duruldu. “Sanat ve edebiyat söz konusu olduğunda tanımlar ve tarifler mutlak değildir. Edebi metinler tanımlara uymak zorunda değildir ama yeni tanımlar edebi metinlerden çıkarılabilir.” diyen Elif Konar Özkan, çocuk için olmazsa olmaz unsurun oyun olduğunu bu sebeple çocuk edebiyatı içerisinde oyun ögesinin ıskalanmaması gerektiğini vurguladı.