17 Ocak 2023

Çocuk Eğitimleri Komisyonumuz bünyesinde sürdürülen bahar dönemi “Öğretmen Atölyeleri” programının ilki “Çizginin Peşinde” temalı atölye tamamlandı. 14 Ocak tarihinde düzenlenen “2023 Bahar Dönemi Öğretmen Atölyeleri” gün boyunca dört farklı atölye çalışması ile gerçekleştirildi. 

İlk oturum olan Çocuk Resimlerinin Yorumlanması” atölyesi Muhammet Öztabak tarafından gerçekleştirildi. Atölyede, çocuk resimleri yorumlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duruldu. Bu bağlamda farklı yaş kademelerinde çocuk resimlerinin içerik ve şekillerinde ortaya çıkan değişimler ele alındı. Arketipler ve figürler konu bağlamında incelendi.

Atölyenin ikinci oturumu Sümeyra Turanalp tarafından  “Çocuk Merkezli Animasyon” başlığı ile gerçekleştirildi. Atölye animasyon ve çizgi film sahasının gelişim serüveni ele alınarak başladı. Ardından animasyon sektörünün bir güç unsuru olarak nasıl kullanıldığına dair örnekler üzerinde duruldu. Japon Anime kültürünün içerik ve bakış açısı ele alındı. Bunlarla birlikte tüm bu içeriklerin çocukların dünyasına etkisi konu edinildi. Çocuk merkezli animasyon anlayışının altını çizen Turanalp “animasyon çocukları sadece tüketici bir nesne olarak görmemeli.” Sözlerini paylaştı. Çocuklara yönelik animasyon seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durulmasının ardından animasyon önerileri ile atölye tamamlandı.

Atölyenin üçüncü oturumu Nur Dombaycı tarafından “Karakter Tasarımı” başlığı ile gerçekleştirildi. Atölye kapsamında öğretmenler için dersi kolaylaştıracak çizimler üzerinde duruldu. Karakter tasarımının eğitimde nasıl kullanılabileceğine dair örnekler verildi. Ardından katılımcılarla birlikte uygulamalı olarak çizim yapıldı.

Son atölye olan “Eğitimde Canva Kullanımı” atölyesi Ubeydullah Taş tarafından gerçekleştirildi. Atölyede eğitimcilerin Canva programını nasıl kullanabileceklerine ve programa nasıl eğitimci kaydı oluşturabileceklerine dair bilgi paylaşımı yapıldı. Ardından bir afiş tasarlama sürecine dair detaylı uygulama örnekleri katılımcılarla paylaşıldı. Canva uygulamasının birçok özelliği tanıtıldı. Katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile atölye sonlandırıldı.