YEKDER Yetişkin Eğitimleri Komisyonu bünyesinde “Aile, dünyaya açılan kapıdır.” vurgusu ile çalışmalarına başlayan İnsan ve Toplum İlm-i Hâli eğitim programı “İslam Kültür Başkentleri”, “Kıssalar Rehberliğinde İnsan ve Toplum”, “Dijital Çağda Medya ve İnsan”, “İnsan Fıtratı ve Yaşam” isimli dört farklı seminerden oluşan bahar paketi ile ebeveynlerin ve ebeveyn adaylarının ilgisine sunuldu.
“Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyubi Şam için en önemli isimlerdir.”
Hilal Ferşatoğlu’nun sunumları ile on hafta boyunca her pazartesi 17.00’de sürdürülecek olan “İslam Kültür Başkentleri” seminerleri Şam’ın tarihi geçmişini, mimari yapısını, kültürel mirasını bugüne taşıyarak başladı.
“Osmanlı Dönemi, Şam’ın altın çağını yaşadığı dönemdir. Hicaz demiryolu ve surre alayı Şam’dan geçerdi. Anadolu’dan kutsal topraklara giden yolcular mutlaka Şam’a uğrardı. Hatta hac ibadeti için yola çıkan hacılar ramazan ayını Şam’da itikafta geçirirdi.” cümleleri ile Osmanlı Dönemi geleneklerinden bahseden Ferşatoğlu, katılımcılara sunduğu görsel şölenle sanal bir “Şam Turu” gerçekleştirdi.
“İleriye dönmek için geriye bakmak…”
Ayşe Nur Özkan’ın sunumlarıyla on hafta boyunca her çarşamba 15.00’te gerçekleştirilecek olan “Kıssalar Rehberliğinde İnsan ve Toplum” seminerleri hayatı doğru yaşamada kıssaların rehberliği konusunu ele alarak başladı.
“Hayatta tüm hataları kendimiz yapacak kadar zamanımız yok.” Vurgusu yapan Özkan, başka insanlardan öğrenilenlerle de yol alınabileceğini anlattı. Özkan, “Peygamberlerin hayat hikâyeleri, insanlığın ortak akıl, duygu, ahlak, tavsiye ve tecrübe bankalarıdır.” diyerek Hud Suresi 120. ayeti örnek verdi.
“Medya, size ne düşüneceğinizi söylemez ama ne hakkında düşüneceğinizi söyler.”
Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın sunumlarıyla on hafta boyunca her perşembe 17.00’de gerçekleştirilecek olan “Dijital Çağda Medya ve İnsan” seminerlerine iletişimin unsurları, medya türleri konuları ile başlangıç yapıldı.
Kişiler arası ve kitle iletişiminin ilkeleri ile sunumuna başlayan Yiğitbaşı, “Medya, kitle iletişim sürecinin en önemli organizasyon biçimidir, halkın haber alma hakkını sağlar. Medya, size ne düşüneceğinizi söylemez ama ne hakkında düşüneceğinizi söyler.” ifadelerinde bulunarak medyanın pazarlama ve reklamcılık sektörüne etkilerini anlattı. Yiğitbaşı, medya türlerinin güncel yönünü değerlendirirken “tıkınırcasına izlemek” tanımı yaparak yeni medyanın kişiyle diyalog halinde olan yapısından bahsetti.
“Vücuttaki ana kontrol, sirkadyan ritim ile sağlanır.”
Dr. Emine Akın’ın sunumlarıyla on hafta boyunca her Pazar 17.00’de gerçekleştirilecek olan “İnsan Fıtratı ve Yaşam” seminerlerinin ilkinde hücrelerin fiziki yapısı, yenilenme süreleri konu edilerek hastalıkların tedavi edilmesinde hücrelerin etkisi anlatıldı.
Hücrenin insan vücudundaki konumunu tanımlayan Akın, “İnsan vücudunun ana birimi hücredir. Hücreler, metabolizmada hammadde olarak kullanılır. Kişilerin tükettiği besinler, su ve hava; hücreleri etkileyerek metabolizmayı güçlü veya zayıf kılar. Sirkadriyal ritim, canlıların 24 saatlik ritmini temsil eder. Gözden beyne ulaşan güneş ışığı, kişinin hangi saatlerde uyuyup uyandığı; sirkadriyal ritim aracılığıyla metabolizmasını etkiler.” İfadeleriyle bütüncül tıp yaklaşımına vurgu yaptı.
“İslam Kültür Başkentleri” semineri ile 1 Şubat Pazartesi günü açılış yapılan program, 11 Nisan Pazar günü “İnsan Fıtratı ve Yaşam” semineri ile sona erecek.