30 Aralık 2023

YEKDER’de İnsan ve Toplum İlm-i Hâli Programı güz döneminde Nimet Yılmaz ile “İnanç Dünyamız: Neye Niçin İnanıyoruz?”, Henim Demirhan ile “Vahyin Işığında Sahabe Biyografileri” ve Mere Özaykal ile “Kadın, İbadet ve Sağlık İlm-i Hâli” seminerleriyle tamamlandı.

Nimet Yılmaz ile “İnanç Dünyamız: Neye Niçin İnanıyoruz?” derslerinde İman esasları yeniden ele alınarak meseleye farklı bakış açıları ile nasıl bakılır üzerinde duruldu. İnsan ve varlık ilişkinin konuşulduğu derslerde inanan bir varlık olarak insan hakkında konuşuldu. “İslam inancında Allah nasıl tanıtılır?” sorusu ile Allah’a iman konusu, “Allah'ın isimleri bize ne söyler?” başlığıyla Allah’ın isimleri olan esma-i hüsna, “Âlemde başka varlıklar var mı?” sorusunda meleklere iman, “Yaratıcı, insanla ilişki kurar mı?” konusuyla Hz. Peygamberin insan hayatında yeri; “İnsanın sözü var da yaratıcısının yok mu?” sorusunda kutsal kitapların varlığı ve değeri; “Ölüm bir son mu? Sonra ne var? Sonraki hayatımız ilkini nasıl etkiler” soruları ile Ahirete iman, Diriliş sonrası olacaklar ve dünya-ahiret ilişkisi üzerine dersler gerçekleştirildi. Son oturumda yeniden neye nasıl inanacağımız meselesi üzerinde duruldu.

Henim Demirhan ile “Vahyin Işığında Sahabe Biyografileri” dersleri tamamlandı. Hz. Peygamber’in eğitiminden geçen farklı ırk, kültür ve sosyal tabakadan insanları bir araya getiren inanç ve temel insani değerlerin oluşum süreci ile birlikte söz konusu şahsiyetlerin hayatlarını, hassasiyetleri ve hedefleri ele alındı. Özellikle son dönemde Filistin’de yaşanan hadiselerin ışığında Kudüs fatihi olarak da bilinen Ebu Ubeyde b. el-Cerrâh, Kudüs’e kadılık yapan Ubâde bin Sâmit ve Kudüs’ün fethinde önemli rolü olan Amr Bin Âs’ın hayatı ele alındı. Diğer haftalarda ise Muhammed bin Mesleme ve Abdullah bin Selul’un hayatları üzerinde durulararak yahudiler ve münafıklık kavramları ele alındı. Katılımcıların katkıları ile dersler tamamlandı.

“Kadın, İbadet ve Sağlık İlm-i Hâli” seminerleri İstanbul Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Merve Özaykal’ın sunumu ile gerçekleşmektedir. Her bir bireyin ilmihal bilgisine sahip olmasının kendi bulunduğu hâlin/durumun ilmini bilmesinin açısından ne denli önemli olduğunun üzerinde duruldu. Modern dönemde muhatap olunan meseleler arasında kürtaj, taşıyıcı ebeveynlik, bedene yapılan estetik müdahaleler, organ nakli, tüp bebek tedavisi, doğrum kontrol yöntemleri, kadınlara özel haller gibi bilinmesi büyük önem taşıyan konular derslerde ele alındı. Son oturumda ise tıp ve sağlık alanındaki modern fetvalar üzerinde duruldu.