YEKDER Yetişkin Eğitimleri Komisyonu bünyesinde uzun yıllardır gerçekleştirilmekte olan Ailede Din Eğitimi Programı (ADEP), 2021 Güz Döneminde küçük bir grupla 5 haftalık bir seminer dizisi şeklinde gerçekleştiriliyor. Cuma günleri çevrimiçi, Cumartesi günleri ise hem çevrimiçi ve hem yüz yüze olarak katılımcıların tercihine sunulan programda alanında uzman eğitimciler; ebeveynlerin ve ebeveyn adaylarının sorularına yanıt veriyor.
Gıybet, “küçük” görülmesine rağmen ailenin uzak durması gereken en temel yanlışlardan biridir.
Doç. Dr. Emine Keskiner’in sunumlarıyla gerçekleştirilen “İslam Geleneğinde Ailenin Eğitimsel Rolü” seminerinde çocuğun gördüğü bir rol model olmasıyla anne-babanın onun dini gelişimine etkisi anlatıldı. Anne-babaların kendi yaşamlarında birtakım yanlışlardan uzak durarak çocuklarını da aynı yanlıştan muhafaza edebileceğine vurgu yapan Keskiner, “Ebeveynlerin gıybet edilen meclislerde bulunmaması, kötülük karşısında susmaması; emir ve nehiyleri akrabalardan başlayarak uygulamaya gayret etmesi çocuğun aynı davranışı modellemesini kolaylaştırır.” dedi.
Çocuklara hazır olmadıkları özgürlüklerin sunulması kişilik gelişimlerini olumsuz etkiler.
İki oturumda gerçekleştirilen “Çocuğumu Tanıyor Muyum?: Çocuk Gelişimi” semineri Uzm. Psk. Sümeyye Esra Köten Güçlü tarafından sunuldu. İlk oturumda çocukların fiziksel gelişim dönemlerini ele alan Köten Güçlü, ikinci oturumda katılımcılara psiko-sosyal ve bilişsel gelişim dönemlerini aktardı. Sunumunda uyku alışkanlığı, okula alışma, kaygı bozukluğu, ekran bağımlılığı gibi konulara da değinen Köten Güçlü, “Ekran, çocuklara bir ödül gibi sunulmamalıdır. Örneğin, başarılı bir karne getirirsen istediğin bilgisayarı alabiliriz demek, teknolojinin ihtiyaç yönünden çok eğlence yönüne işaret eder. Halbuki teknolojiye ihtiyaç mesafesiyle yaklaşmak daha doğru bir tutumdur. Çocuklara hazır olmadıkları bir özgürlüğün sunulması onların gerçeklikten uzaklaşmasına sebep olabilir.” dedi.
Haftada iki seminer şeklinde gerçekleştirilen program, 5 Kasım’da sona erecek.