YEKDER Yetişkin Eğitimleri Komisyonu tarafından sürdürülen, dünyanın farklı bölgelerinden ebeveynlerin yoğun teveccüh gösterdiği Ailede Din Eğitimi Programı (ADEP); 11 haftalık 2020 Güz Dönemi seminerlerini çevrimiçi olarak tamamladı. 2020 Güz Dönemi’nde diğer dönemlerden farklı olarak ebeveynlerden gelen soruların cevaplanması ve eğitimcilerle özel iletişim kurmak isteyen katılımcılara uygun ortamın sağlanması amacıyla seminerlere ayrıca bir soru-cevap oturumu eklendi.
YEKDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetişkin Eğitimleri Komisyonu Başkanı Dr. Gülsüm Pehlivan Ağırakça, Dr. Emine Keskiner, Doç. Dr. Bilal Yorulmaz ve Uzm. Psk. Esra Albayrak’ın ebeveynlerden gelen soruları cevapladığı oturumda katılımcıların görüş ve önerilerine de yer verildi. Oturumun açılışını yapan Ağırakça, 11 hafta boyunca edinilen bilgilerin program sonrasında tatbik edilmesinin ailelerin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
Keskiner: “Yemek yapan bir kişi, diğerine püf noktaları verebilir ama diğer kişi o püf noktaları uyguladığında aynı sonuca ulaşmayabilir. Ebeveynlik, kolay bir iş değildir. Ebeveynin bütüncül bir bakış açısı kazanmadan ‘püf noktası’ şeklinde pratik bilgiler alması, faydalı olmaktan çok zarar da verebilir. Çünkü çocukların bireysel farklılıkları vardır. Ebeveynlerin temel hedefi, çocuk yetiştirmede bütüncül bir bakış açısı kazanmak olmalıdır.”
Yorulmaz: “Ebeveynler TV konusunda çocuklarını muhafaza etmede oldukça gayretli fakat çocuklar aile çevresinde bir şekilde televizyon ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumda ebeveynlere çocuklarının (birkaç dakika ile sınırlı tutmak kaydıyla) televizyon izlemesine izin vermesini, yaş ilerledikçe dakika sayısını arttırmasını tavsiye ediyoruz. Tabi izlenen görüntülerin öncelikle ebeveyn tarafından izlenip, değerlendirilip çocuğun yaşına ve değerlerine uygun olarak seçilmesi gerekir.”
Albayrak: “Şiddet görüntüleri çocukların savunmasız zihninde çok yoğun etkilere sahiptir. Burada ebeveynlerin de alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekir. Yetişkinlerin zihninin berraklığı da bu anlamda önemlidir. Çocukların izledikleri görüntüler neticesinde zihninde yer eden şiddeti; oyunlarla açığa çıkarmasına, atmasına izin verilmeli; görüntüleri izlemesine müsaade edilmemelidir. Çünkü engellendikçe şiddet duygusu da güçlenir.”
Ağırakça: “Anne-babanın müzik zevki çocukların müzik zevkini etkiler. Ebeveynler çocukların dinlediği müzikten çok kendi dinledikleri müzikleri gözden geçirmelidir. Çünkü çocuklar ilerleyen yaşlarda o müziğe yönelirler. Sadece hamilelikte değil her zaman için bu durumu göz önünde bulundurmak gerekir. Bizim toplumumuzda her şey başa gelince öğrenilir. Çiftlere tavsiyemiz, kendilerini ebeveyn olmadan önce ebeveynliğe hazırlamalarıdır.”
Katılımcı görüşleri:
“Biz etrafımızdaki ailelere şiddetle tavsiye ediyoruz bu programı. İnşallah bu tarz programlar, hocalarımız ve kurumların kemmiyeti ve keyfiyetiyle gittikçe artar. Allah razı olsun tekrardan.” (C.D.)
“3,5 ve 1 yaşlarında olmak üzere iki çocuğumuz var. Gerçekten seminerleriniz bizim için de çok faydalı oldu. Edinmiş olduğumuz bakış açılarının ileriki süreçte de çok olumlu katkıları olacaktır. Allah razı olsun gayret ve emeklerinizin ecrini en güzeliyle versin inşallah.” (A.K.)
“Allah hepinizden razı olsun. 22 yaşındayım. Çok istifadeli seminerler oldu. Çok keyif ve feyz aldım. Notlar çıkardım. İki semineri kaçırdım maalesef. Bu sebeple içim yanıyor gibi. O kadar çok sevdim seminerlerinizi her sey için çok teşekkürler.” (M.H.)