YEKDER Yetişkin Eğitimleri Komisyonu tarafından alanında uzman isimlerle gerçekleştirilen İnsan ve Toplum İlm-i Hâli Eğitim Programı, 2023 Güz sezonunda yeni eğitimciler ve yeni seminer başlıkları ile yeniden başlıyor.
İnsan ve Toplum İlm-i Hâli eğitim programında, bireyleri merkez alarak aileleri, dünyaya ve küresel gelişmelere karşı donanımlı hale getirmeye gayret gösteriyoruz. Ebeveynlere, ailelere ve kendisini geliştirmek isteyen yetişkinlere yönelik düzenlediğimiz derslerde kendi değerlerimiz ve kaynaklarımız ile yola çıkarak inanç, iletişim, psikoloji, sağlık, insan yaşamı ile ilgili konuları ele alıyoruz. 18 Ekim’de başlayacak olan güz sezonu, “İnanç Dünyamız: Neye Niçin İnanıyoruz?”, “Vahyin Işığında Sahabe Biyografileri” ve " Kadın, İbadet ve Sağlık İlm-i Hâli" seminerlerini içermektedir.
Seminer Adı |
Konuşmacı |
Seminer Periyodu |
Türü |
İnanç Dünyamız: Neye Niçin İnanıyoruz? |
Nimet Yılmaz |
Her Çarşamba 11.00 |
Yüz yüze & Çevrimiçi |
Vahyin Işığında Sahabe Biyografileri |
Henim Demirhan |
Her Cuma 11.00 |
Yüz yüze & Çevrimiçi |
Kadın, İbadet ve Sağlık İlm-i Hâli |
Dr. Merve Özaykal |
Her Cuma 13.00 |
Yüz yüze |
Katılım Bilgileri:
- Seminerler 10 hafta sürecektir.
- Seminerlere %80 devam zorunluluğu vardır.
- Seminerler yüz yüze gerçekleştirilecektir.
- Sadece İstanbul dışındaki katılımcılar için çevrimiçi seçeneği bulunmaktadır.
Program Tarihleri: 18 Ekim – 22 Aralık 2023
Son Başvuru Tarihi: 17 Ekim 2023
Programımız ücretlidir.
Bir dersin ücreti 400 TL'dir.
İki dersin paket ücreti 600 TL'dir.
Üç dersin paket ücreti 750 TL'dir
- İnanç Dünyamız: Neye Niçin İnanıyoruz? – Nimet Yılmaz (Çarşamba 11.00)
İnsan merak eden, merak ettiğini sorup araştıran, elde ettiği bilgiyi içselleştirip inanan ve hayatını bu minvalde yaşayıp giden bir varlık. Bazen de insan kendini, içinde bulduğu ortamın hazır kıldıklarına bırakıp gelişine yaşayıp giden bir varlık.
Her ne hal ise anlaşılan o ki her birimiz bir inanç dünyasına sahibiz. Bu inanca dair dünyamız ne zaman kuruldu? Neler var bu dünyada? Nasıl idame oluyor? Hali nice? Sonu ne olacak?..
Bu kadim sorular aynı zamanda hayati önem taşıyor. İnanç dünyamızı anlamak ve hakikat bilgisi ile donatmak, geçmişimizle barışmaya şu anımızı huzurla geçirmeye geleceğimizi hüzün ve korkudan emin kılmaya vesile olacak. İnanç dünyamıza yapacağımız bu yolculukta bizimle yol alacak arkadaşlarımızla" İnanç Dünyamız- Neye Nasıl İnanıyoruz" adlı dersimizi on hafta boyunca yapacağız.
İnanç dünyamızda dolaşırken akla ve gönle takılan soruların cevaplarına ulaşmak için gayretimiz olacak. Yolculuğumuz boyunca İslam inanç Esasları bize rehberlik edecek.
Temennimiz, öğrenme isteğimizin ve anlama çabamızın bizi hakiki imanın sağladığı iç huzura eriştirmesi ve inancımızın kalıcı huzuru getirecek düşünce ve davranışlara dönüşmesidir.
- Kadın, İbadet ve Sağlık İlm-i Hâli – Merve Özaykal (Cuma 14.00)
Bu seminer dizisinde, fıkıh ve ilmihal bilgilerini öğrenmenin Müslüman kadın için öneminden bahsedildikten sonra kadınların doğum, hayız, nifas gibi özel hallerinin ibadetlere ve günlük hayata etkileri ele alınacaktır. Daha sonra kürtaj, yardımcı üreme teknikleri, tüp bebek, taşıyıcı annelik gibi hanımları özel olarak ilgilendiren çağdaş tıbbi problemler incelenecek, bunun yanı sıra organ nakli, estetik müdahale gibi daha genel biyofıkıh problemler de fıkhi açıdan tahlil edilecektir. Böylece seminer katılımcısı, çağdaş dönemde ibadet ve sağlık alanlarında Müslüman hanımların karşılaşabileceği somut problemlere dair temel bilgilere ve tartışma konularına hâkim olacaktır.
- Vahyin Işığında Sahabe Biyografileri – Henim Demirhan (Cuma 11.00)
“Andolsun ki, Allah’ın Resulünde sizin için; Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır” (Ahzâb, 33/21)
İnsanın kimlik ve kişiliğinin gelişip korunması için beslenme kaynaklarımızın önemi çok büyüktür. Bu gelişim için örnek rol model arayışı fıtri bir ihtiyaçtır, bu sebeple ilk çocukluktan erişkin olarak hayatımızın her döneminde ve her türlü ihtiyacımıza örnek aldığımız şahsiyetler mevcuttur.
İnsanoğlunun bu ihtiyacını gidermek adına Resuller gönderilmiş olup iman edenler Resullerin örnekliğinde bir yaşamın öncüleri olmuşlardır. Bu ihtiyacı İlahi kitapta belirtilen ilkeler çerçevesinde takdim edilen örneklerden karşılanmadığında “hayali rol model” faktörünü ihtiyaç ve şartlara göre oluşturarak toplumu istedikleri yönde kurgulamayı amaçlayan farklı niyetlerin senaryolarıyla karşı karşıya kaldığımızı müşahede etmekteyiz.
İşte bu sebeple seminerimizin amacı, bu temel ihtiyacımızı Vahyin Işığında Sahabe Biyografileri başlığı altında, Resulün eğitiminden geçen farklı ırk, kültür ve sosyal tabakadan insanları bir araya getiren inanç ve temel insani değerlerin oluşum süreci ile birlikte söz konusu şahsiyetlerin hayatlarını, hassasiyetlerini, hedeflerini ele almayı amaçlıyoruz.
Resulün Rahmet ikliminin şahidi, vahyin ışığında yetişen Sahabe hayatları seminerimiz 20 Ekim’de YEKDER’de başlayacaktır. Unutmayalım ki gerçek şahsiyetler gerçek şahısları örnek alarak oluşturulur.