YEKDER Yetişkin Eğitimleri Komisyonu tarafından alanında uzman isimlerle gerçekleştirilen İnsan ve Toplum İlm-i Hâli Eğitim Programı, 2024 Güz sezonunda yeni eğitimciler ve yeni seminer başlıkları ile yeniden başlıyor.

İnsan ve Toplum İlm-i Hâli eğitim programında, bireyleri merkez alarak aileleri, dünyaya ve küresel gelişmelere karşı donanımlı hale getirmeye gayret gösteriyoruz. Ebeveynlere, ailelere ve kendisini geliştirmek isteyen yetişkinlere yönelik düzenlediğimiz derslerde kendi değerlerimiz ve kaynaklarımız ile yola çıkarak inanç, iletişim, psikoloji, sağlık, insan yaşamı ile ilgili konuları ele alıyoruz. 15 Ekim’de başlayacak olan güz sezonu, “ Ruhun Emaneti”, “Bedenimize Karşı Sorumluluklarımız” ve "Ailede Olumsuz Duygularla Başa Çıkma" seminerlerini içermektedir.

 

 Katılım Bilgileri:

  • Seminerler 12 hafta sürecektir.
  • Seminerlere %80 devam zorunluluğu vardır.
  • Seminerler yüz yüze gerçekleştirilecektir.
  • Sadece İstanbul dışındaki katılımcılar için çevrimiçi seçeneği bulunmaktadır.

Program Tarihleri: 15 Ekim 2024 – 1 Ocak 2025

Program Saatleri: 13.00-14.30

Son Başvuru Tarihi: 14 Ekim 2024

 

Program ücreti 1500 TL'dir.

 

1. Ayşe Şener ile Ruhun Emaneti 15 Ekim - 5 Kasım (4 oturum)

"Kur'an'ın kalbi Yasin"(Hadis) suresi ise kalbimiz Kitab'ın kalbi ile karşı karşıya gelmeli ve ruhumuz hayat bulmalıdır. Bu bakışla "ruh" olarak nitelendirilen Kuran'dan, "Kitabın kalbi" olarak nitelendirilen Yasin suresinin dipdiri mesajını, henüz hayattayken ruhumuza üfleyeceğiz. Dört oturumda hem ruh ile ilgili diğer ayetler hem de Yasin suresinin kimi ayetleri ilmi ve felsefi açıdan irdelenecektir.

2. Doç. Dr. Tuba Erkoç Baydar ile Bedenimize Karşı Sorumluluklarımız 12 Kasım - 3 Aralık  (4 oturum)

Modern dönemde, teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla ilerlemesi birçok sorunu da beraberinde getirir. Zira bilim ve teknoloji, sadece nesnel bilgiler ile irtibatlı olmayıp değer dünyamızla da yakından ilintilidir. Bu nedenle bu dersin ana eksenini müslümanların son yüzyıllarda karşılaştıkları fıkhî meselelerin analiz edilmesi, mukayeseli bir şekilde ele alınması, üretilen çözümlerin incelenmesi oluşturacaktır.  Özellikle bu ders serisinde insanın anlam ve değeri, insan onuru, helal gıda gibi insanın bedeni üzerinde sorumluluklarını gösteren çeşitli konular üzerinde durulacaktır.

3. Ayşe Nur Özkan ile Ailede Olumsuz Duygularla Başa Çıkma 11 Aralık - 1 Ocak  (4 oturum)

Huzurlu bir aile ortamı, insanın bu dünyada sahip olabileceği en değerli hazinelerden biridir.  Bu hazineye sahip olmak, onu korumak ve yaşatmak aile bireylerinin her geçen gün daha fazla bilgi ve beceriyle donanmasını gerekli hale getirmektedir.
Aile, huzurun, sevgi ve muhabbetin kaynağı olduğu kadar, özen gösterilmediğinde, olumsuz duyguların, yıkıcı davranışların sergilendiği bir yapıya dönüşebilir. Aile içerisinde ifade edilmeyen ve yönetilemeyen kırılganlıklar aile bireylerini psikolojik olarak zayıflatır. Nietzche ilişkilerde yaşanılan kırgınlığın insana verdiği zararı şu cümleyle ifade eder:
“Dünyadaki hiçbir şey insanı güvenmenin verdiği ızdırap kadar yıpratamaz.”
Ailede olumsuz duygularla başa çıkma seminerleri, aile bireylerinin karşılaşabilecekleri sorunları en aza indirebilmelerine destek olma amacıyla hazırlanmıştır.
Programda aile içi ilişkilerde ortaya çıkan olumsuz duyguları fark etme ve bu duyguları psikolojik ve manevi yöntemlerle kontrol edebilmeyi kolaylaştıracak bakış açıları geliştirebilme hedeflenmektedir.  Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’de övülen ve yerilen aile modelleri tanıtılarak, Esma-i Hüsna içerisinde aile içi ilişkilerin düzeltilmesinde bireylere rehberlik edebilecek isimlere yer verilecektir.